Страница 1 от 1

Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такси?

Публикувано: 19 дек 2014 17:59
от petur_tsekov
Здравейте!
Ще си купувам нов автомобил за 5500 BGN от частно лице.
Въпросът ми е колко ще трябва да се плати на нотариуса за смяна на собственост?
Колата е 2005 година,втора ръка,Toyota Corolla 1.4 97hp.

*MODEDIT Akima
Редактирано заглавие.
Моля прочетете правилата.

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 19 дек 2014 18:05
от Akima

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 19 дек 2014 19:46
от zero
Зависи от кои регион си, и колко твои човек е нотариуса въпреки че имат твърди тарифи винаги може да ти направи отстъпка, може да минеш от 50 до 150 лева, че що не и нагоре :) Нотариалните такси се определят според застрахователната оценка на колата, която можеш да вземеш от застраховател или да се довериш на нотариус да ти я направи тои, аз винаги съм ги правил при нотариусите защото ми я пишат по малка, все пак и те гонят всеки клиент, имаш и други такси при нотариуса, за написване на договори и прочие. Плюс това ще ти вземе и 2,5 % местен данък за придобиване на собственост, в всяка община е различен, може да е повече може и по малко. С думи прости ако ти оцени колата на 2000 продажна сума по договор, ще платиш 50 лева за общината+ таксата за нотариуса от примерно да кажем към 80 лева, пак казвам зависи региона. От там на сетне ако колата е с номера от твоя град- регион, то сменяш само талон, по последни данни от кат смяната му е към 20 лева, ако номерата са от друг град сменяш и тях, към 40 лева може би ще ти легне, щото КАТ свалиха малко цените. Примерно нов внос регистрация преди излизаше 74 лева сега е 44 за Пловдив говоря. След това като я регнеш в данъчното ще те накарат да и платиш и данъка за годината, или може и да не те накарат, пак зависи от самото данъчно :)

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 18 юни 2015 11:40
от bgr79
Здравейте колеги, да се включа и аз по темата. Моят казус е същият, смятам да купя регистрирана кола, но от друга облас в България (Разград), аз съм от Варна.
Проверих в сайта calculator.bg какви са таксите и ми излиза следната информация:
Изображение
Чудя се този Общински данък за какво се плаща, след като автомобила вече има платен такъв за годината или този е някакъв друг данък за самата сделка? Да не би този данък да е за общината към която ще се зачислява автомобила след покупката и в такъв случай да трябва да проверя за гр.Варна?
За Нотариалната такса съм наясно! Колегата "zero" е писал по-горе, но не схванах.

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 18 юни 2015 13:45
от biro
Нали си от Варна и ще купуваш. Адрес на купувача трябва да е Варна. Защо си писал Разград?

Общинския данък се плаща при придобиване на МПС или недвижим имот, като за МПС се плаща в общината по регистрация, а при недвижим имот в общината, където се намира имота. Обикновено е между 2 и 3% като варира за всяка община. Размера на данъка зависи от оценката на придобивката, като тя може да се различава от стойността на сделката.

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 18 юни 2015 14:09
от bgr79
Написал съм Разград, защото колата която съм харесал е регистрирана там и си мислех, че трябва да гледам таксите за нотариус в Разград! Сделката при нотариус ще се осъществи там.
Ето какво излиза и за Варна:
Изображение

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 01 юли 2015 17:54
от boiski
На практика как се установява тази данъчна оценка? Например ако купя кола за 5000лв. от частно лице, можем ли да я пишем на 500лв. при нотариуса и какво ще се случи в данъчното? Изобщо има ли някаква файда един автомобил да се прехвърля на реалната си стойност?

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 01 юли 2015 20:27
от georgi.mehana
Стойността на автомобила се установява по фактура / договор за покупко - продажба на МПС/ и оценка от застраховател - по високата от двете, а те от своя страна я дават почти винаги на минимума но все пак в разумни граници. Мисля че я гледаха от каталога на шваке от като от стойността на автомобила в зависимост от годините свалят процент амортизацията . Няма как да купиш автомобил за 20 лева.Данъчните все пак не са глупави.

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 01 юли 2015 22:01
от Akima
Юридическата култура на средностатистическия купувач на МПС е много ниска.Наложително е още в училище да се преподават предмети в помощ на бъдещия гражданин.

Обяснявам накратко:

1.Ощетявате хазната/общински данък/,следователно нямате право на претенции за инфраструктура в този административен район - пътища,осветление,паркоместа и подобни,който биха Ви били потребни при наличието на собствено МПС.

2.Преклудира Ви се правото да претендирате за връщане на парите при скрити дефекти/недостатъци на закупеното МПС - давам пример,за да разберат всички - изповядвате сделката на долната граница/възможен минимум/ - 300 лева,но заплащате/"броите"/ на продавача 5 000 лева.В договорът е записана цена от 300 лева.Качвате се в колата,запалвате двигателя и след 5 мин. моторът седи до вас на предната седалка.Оказва се,че колата е имала скрит дефект,довел до пълна повреда на двигателя.Имате право по закон да "развалите" сделката.Продавачът естествено се съгласява моментално.Връща ви 300 лева и отива да се почерпи за ваше здраве.Вие пиете една студена вода/ако са останали пари за нея/ и се прибирате без да мрънкате на когото и да е.

Напомням,че притежанието на МПС не е задължително.Според КРБ чл.17 :
(1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
(2) Собствеността е частна и публична.
(3) Частната собственост е неприкосновена.
(4) Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя със закон.
(5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.


Налични са калкулатори за нотариални такси - ползвайте ги.
Нотариусите имат застрахователи,който им отказват покритие по застраховка професионална отговорност.
Замислете се колко често купувате автомобил и готови ли сте да пиете една студена вода.


Ледът е от мен. :cheers:

Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс

Публикувано: 03 юли 2015 20:09
от georgi.mehana
Akima в крайна сметка риска винаги е за купувача. biggrin.gif