Страница 1 от 16

Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 00:28
от Japanese_fever
Кои са за и кои са против това предложение да стане закон?

Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 01:15
от Akima
Одобрявам - не забравяй българския като Лорда и Потър. laugh.gif biggrin.gif

Аз съм за въпреки,че във Варна не вали сняг всяка година. :thumbsup:
Ледът е доста по-страшен,а тук вятър бол.

Зимата със зимни с добър грайфер.
Лятото с летни с добър грайфер.

Винаги пълни с азотна смес за мое удобство.

Зимата си нося и вериги и лопатка.

Пък и икономиката ще движим - ще учим и представителите на интелектуалното мнозинство,че "моторни шейни" не се карат по Републиканската пътна мрежа... :whistle:

Аз съм твърдо ЗА това лобистко предложение - така или иначе то отдавна важи за притежателите на застраховка КАСКО при вас трябва да е Casualty and Collision.

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 07:49
от extory
Аз също съм за , но не е ли прекалено рано 1 ноември unsure.gif
То тук в Пловдив по това време е 15 градуса. Ама няма лошо де , гумаджийниците сега търкат ръчички w00t.gif

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 08:05
от wscientist
Аз също съм твърдо "ЗА" въвеждане на такова изискване!
Има толкова изписано по въпроса, толкова клипчета с нагледни обяснения защо зимните гуми се използват през зимата, а летните - през лятото... Но въпреки това много хора продължават да не използват подходящите през съответния сезон. Имам чувството, че дори го правят на инат! Освен изискването за типа гума, според мен трябва да се въведе и регулация за това колко стара е тя. Не може гуми на повече от 6 години да се смятат за годни, въпреки че имали дълбочина на протектора 5 или 6 мм, разбираш ли. И аз, като Akima, си нося веригите, кабелите, лопатката и две пликчета с пясък през зимния период. Пясъка ми се наложи да го използвам миналата зима пред вкъщи, за да паркирам и да освободя улицата.

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 10:44
от veso_hds
Аз съм против!Зимно време почти не излизам от региона на Бургас,така че не ми трябват зимни гуми.Който кара много зимата, има бизнес на колела или ходи по планините -да си слага.Последните петнайстина години карам целогодишно с всесезонни гуми и съм много добре.
Да не ви разправям преди повече от 30г. с какви гуми карахме-диагонални(сигурно някои от форума не са чували за тях).Много по-важно от гумите е задкормилното устройство.Вижте това лято какво стана по пътищата.Изтрепахме се!На джигитите никакви гуми няма да им помогнат.

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 11:09
от mirott
А от 01.04 до 01. 11 може ли да ни накарат с летни да караме? Щото много хора карат със зимни лятото и са не по-малко опасни от летните зимата... а какво всъщност е "зимна гума"?!

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 20:11
от Japanese_fever
Зимната гума е като лятната, но се ползва зимно време. Трчбват ти 4 + още един комплект джанти.
ВНИМАНИЕ! Зимните гуми не предпазват от джигитите на пътя. Те си остават джигити с или без зимни гуми. tongue.gif

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 21:21
от TATI
Japanese_fever написа:Зимната гума е като лятната, но се ползва зимно време. Трчбват ти 4 + още един комплект джанти.


Кой каза, че ми трябва още един комплект джанти? Или има и зимни джанти?

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 22:20
от Japanese_fever
Щот не е хубаво да ги махаш и сваляш от джантата всяка година, защото може да се деформират или скъсат, а те с годините си губят еластичността. Но, ако гумаджията ти взима по-малко, отколкото да си вземеш 4 изпозлвани джанти, може и да си на далавера.

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 22:48
от TATI
За последните 20 години не съм имал ни един случай на деформиране или загуба на еластичност, заради сваляне на гумата от джантата, както и от монтажа й. На всичките си автомобили карам само с по един комплект джанти, а гумите ги хвърлям макс на четвъртия сезон. А употребявани джанти няма да купя никога.

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 23:24
от Vokil
Не мисля че твърдите правила са добри за неща които са относителни . Миналата година във Варна имаше само 6-7 дни в които трябваха зимни гуми. Само отбелязвам че не рискувам да напусна варненско през зимата с летни гуми. Но разгледайте малко тестове на гуми ще забележете че летните гуми спират по-добре на мокро и на сухо независимо от температурата на лед всички са почти равни освен незаконните (сликове за лед и гуми с шипове) а само и единствено на сняг Зимните гуми са лидер в класирането.

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 13 окт 2015 23:48
от Japanese_fever
Vokil написа:Но разгледайте малко тестове на гуми ще забележете че летните гуми спират по-добре на мокро и на сухо независимо от температурата на лед всички са почти равни освен незаконните (сликове за лед и гуми с шипове) а само и единствено на сняг Зимните гуми са лидер в класирането.


Да, има такива тестове и показват точно това, кеото си написал.
Също така моите зимни се пързалят на мокро повече от всесезонните и летните ми гуми. Но пък не е хубаво да се кара с летни под нулата, всесезонни - може.

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 14 окт 2015 00:12
от slowtraveler
Карам със зимни гуми от доста години... ОБАЧЕ ги сменям тогава, когато сметна, че трябва (поглеждайки прогнозата с 3 дни напред)...
Например миналата година ги смених за коледната ваканция - нямаше смисъл преди това...
И ги махнах средата на Март, щото температурите скокнаха над 10С...
Та зимни гуми - ДА, но когато имат преимущество, а не да ги въртя още два месеца, създавайки предпоставки за по-лошо спиране през това време...

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 14 окт 2015 00:36
от Japanese_fever
Зимни гуми се слага точно като темп. падне под 10°С и се свалят като се качи над тази темп. Но това не значи да ги слагаш и да ги качваш всяка седмица. smile.gif

Re: Ще карате зимата само със зимни май?

Публикувано: 14 окт 2015 10:12
от e 10
Аз винаги съм карал със зимни гуми, но както е написал колегата slowtraveler, ги поставям и махам според нуждата и дългосрочната прогноза. Имайки се за що-годе нормален и съвестен човек, мразя нещо да ми се вменява със закон, който освен лобистки е и чисто административно разпоредителен, без да отчита реалните обстоятелства. На някои места почти не вали сняг, докато в определени планински райони той не е изключение и април месец. Задължението за каране със зимни гуми ще рефлектира най-силно върху хората, които трудно си позволяват поддържането на два комплекта. За да не са в нарушение, те ще бъдат принудени да си закупят гуми втора, трета и т.н. употреба на незнайни години, които по мое мнение са по-опасни от едни нормални всесезонни 4-5 годишни гуми.
П.П. Не съм чел статистика дали броя на ПТП е намалял след влизане на закона за целогодишно каране на фарове!