Страница 1 от 2

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 13:55
от speedking
Здравейте колеги, имам следния казус. Имам кола, която след като съм е регистрирал съм сменил двигателя със същия, тъй като на първия прескочиха биелни лагери. Новия двигател съм го закупил без документи. Докато аз си карам колата няма никакви проблеми. В талоните ми е вписан номера на стария двигател. Въпросът ми е как най-лесно мога да си оправия талоните, за да е възможно колата да се продава без проблеми? Какви са ми вариантите?
Всеки опит с подебен казус ще ми е от полза.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 14:53
от slowtraveler
Документи за двигателя са нужни... В момента колега минава по този път и навярно може да обясни по-подробно...
При нас смяната стана в официалния вносител/сервиз и той издаде фактура за двигателя, и декларация на тяхна бланка, че на автомобилът е поставен двигател №хххххх който е аналогичен на оригиналния, смъкнат от автомобила.
Без документи няма как да се справиш според мен - двигателя може да си го откраднал...

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 15:25
от speedking
Номера на двигателя, доказва че е аналогичен на предишния. А това дали е краден ще излезе при въвеждането му в системата им според мен. Ще излезе дали е обявен за издирване или не. Тая простотия с двигателите е има само при нас от цяла европа. На запад си го водят резервна част.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 15:38
от slowtraveler
Дали ще излезе в системата - не знам... Например ако е внесен в БГ, но никога не регистриран в системата - какъв е изводът? Нелегален внос?
Предполагам ще трябва поне договор за покупко-продажба на двигателя... И ако е бил на разкомплектован автомобил - копие от талона с номера на двигателя?
Дали е простотия - не мога да съдя... На доста места номерът на двигателя е записва и е част от автомобилните документи.
Да, някъде има и вариант 'без номер на двигателя', но как би погледнал при нашата действителност такова развитие на нещата:
Харесвам новия ти автомобил, и решавам да му взема двигателя за моят дарак. Дърпам колата, смъквам двигателя и си го слагам в колата ???
Никъде няма нужда нищо да променям - никъде не е указан номера... Е и?

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 16:05
от speedking
slowtraveler написа:Източник 'без номер на двигателя'

Това е идеята дали е възможно да се направи. Двигателя не е нито по-голям или от друга марка кола или дори друг модел. Преценил съм, че ми е по-евтино да сменя целия двигател с аналогичен, вместо да ремонтирам моя. Доколкото знам, ако двигателя е сменян с друг, който не е аналогичен и имаш документи за него - минаваш технотест и след това нова регистрация. А относно произхода на двигателя ми няма как да съм сигурен, дали е нелегален внос или от крадена кола, ако не е обявена за издирване. Някой продава ударена кола на части и аз купувам част. Вероятно колата е вкарана в България ударена с цел продажба на части, но не за това е темата. Въпросът ми е дали има някакъв начин да имам талони примерно с "без номер" или с новия номер на двигателя, въпреки че нямам документ за покупко-продажба на двигателя. Дали някой се сблъсквал с подобен проблем и как се справил. Ако имах документи изобщо нямаше да е има темата.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 16:20
от slowtraveler
Нека и колегите да се включат, но според мен вече е късно за 'номера' (евентуално наказуеми действия на твой риск - като подправяне на документ)... Освен ако издириш продавача и да го помолиш да документ или договор...
Точно това е и изходната точка - да докажеш произход. Колегата във форума в момента обикаляше за двигател из морги и обяви на ударени коли...
Навсякъде предлагат договор за покупко-продажба на двигателя и/или копие от талона на ударения автомобил...
Ние още не сме ходили в КАТ за смяна на талона, но в сервиза изрично споменаха, че за новият талон ще има нужда от официалната декларация, а ако е в друг окръг - и от фактурата за покупко-продажба..
Това - за напълно идентичен двигател като код, серия и т.н.. А за различен - 'технотест' е задължителен...

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 16:32
от kickata
speedking написа:ИзточникТая простотия с двигателите е има само при нас от цяла европа. На запад си го водят резервна част.

Е добре де, като тръгна да сменяш двигателя не ги ли проучи тези неща? Или понеже си живеем тук “при нас” си мислеше, че все ще се измисли нещо...

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 16:38
от slowtraveler
Да оставим настрана факта, че ако не дай си боже двигателя да е от краден автомобил, и/или със следа от интервенция по номера - ще има да пишеш тонове мастило.... И може и да влезеш в полицейските масиви.
Защото ако нямаш документ - нямаш никакво доказателство, че не ти си извършил кражбата...

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 16:50
от speedking
Честно казано, не помислих много тъй като това беше единствения такъв двигател, който се продаваше тогава и до някъде си знаех, че ще е вечно моя, ама след 2 години друг акъл взе да ми идва. Винага стои възможността да се продава на части, но след като доста възстанових колата ме е жал да е продавам на части.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 17:52
от e 10
Дори да решиш да продаваш колата на части, ще имаш проблем с продажбата на двигателя ако евентуалният купувач търси документ за произхода му, което си е нормално.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 18:50
от veso_hds
При мен имаше подобен казус преди 9г.,когато купувах равката.Взех я от България с регистрация,но в големия талон на мястото за номер на двигателя пишеше "без номер".И шоуто започна,когато трябваше да я регистрирам в КАТ-Бургас.Отначало отказаха да ми я регистрират,но след сериозни разправии(обясних им,че аз нямам никаква вина,че техни колеги от друг град са издали такъв официален документ) ме пратиха при оторизирания дилър на Тойота за Бургас(Спекта ауто).Там ми провериха номера на двигателя и "само" срещу 50 лв. ми издадоха една хвърчаща бележка,но с изходящ номер и печат,която удостоверяваше кой е номера на двигателя.Та с тая бележка се върнах отново в КАТ и така успях да регистрирам колата.Това ми отне 2 дена разправии и разкарвания.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 21 яну 2018 23:04
от Nedkow
Без документ за произход (фактура или договор и копие на талон след отчисление на автомобила, ако е бил регистриран в БГ) няма узаконяване.
Намери продавача и уточни с него какъв е случая.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 22 яну 2018 08:22
от babata
След скъсана биела и пробит блок се наложи смяна на двигател. Това на служебната кола. В сервиза, в който я правиха, намериха друг двигател, но с други букви/код. След ремонта издадоха фактура с описаните дейности и номера на двигателя и с нея в Технотест. Плащаш таксата, проверяват те и си ОК - взимаш документ. С цялата папка документи, които бях събрал в КАТ. Там филма започна.
Какъв е този двигател и от къде е. Обаждане в сервиза, от там ни пратиха фактура за покупката. И с нея не стана. Обаждане до автоморгата, от която е купен и от там ни пратиха талон на автомобила, от който е свален двигателя, докаран ударен от Италия. Пак греда. Трябвало да имат фактура или договор за покупко продажба. Последно, пратихме декларация за произход на бланка от КАТ да ни сложат мокър печат /естествено продавача не си и направи труда да я попълне/, върна я по куриер и ние си я попълнихме с данните от талона. Та след 3 дни ходене и висене по гишета и опашки, минахме на канала, където даже не погледнаха "новия" номер на двигател и ни направиха новите талони.
Така официално сменихме двигателя с друг, втора употреба и регистрирахме колата.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 22 яну 2018 09:45
от nikdel
speedking карай си колата. И аз съм със сменен двигател и още го като вземах знаех, че колата ще е вечно моя. Но аз и без това не обичам да сменям колите често. За коли над 15 г. и в ниския ценови сегмент, ми се струва излишна тая бюрократична разправия.

Сменен двигател, оправяне на документи

Публикувано: 23 яну 2018 20:25
от speedking
nikdel написа:Източник speedking карай си колата. И аз съм със сменен двигател и още го като вземах знаех, че колата ще е вечно моя. Но аз и без това не обичам да сменям колите често. За коли над 15 г. и в ниския ценови сегмент, ми се струва излишна тая бюрократична разправия.


Май тва ще е варианта или продажба в същата община.