Разходките на slowtraveler :)

За хората дет искат да си чешат пръстите на каквато и да е тема

Модератори: zi_zi_top, Akima, slowtraveler, TATI, мехаННика, Georgimitrovich

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13512
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 454
Местоположение: Варна

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот slowtraveler » 12 сеп 2017 19:59

Тази неделя трябваше да изпращам сина - отлиташе към Единбург, ама от София....
Станахме, хапнахме, наместихме багажа (в този момент кучето разбра, че ще се ходи някъде, и веднага се 'абонира' за мен, като не мърдаше на повече от 10см от крака ми :) )...
Обаче явно бяхме доста разсеяни, та целият ден бе под мотото на забравянето :)
Целувки/прегръдки с оставащата част от семейството, сина се качва в колата, кучето скача в пасажерските крака с научено движение, и тръгвам точно в 08:00ч...
Служебният ми опит по пътувания и пътуващи индивиди си каза думата - на ъгъла на нашата улица питам сина:
- Паспорт, документи, пари?
- Ейййй, забравих си якето горе :)
СТОООП. Сина изприпка обратно до апартамента, взе якето си, провери документи и т.н. - всичко вече бе ОК...
Зареждане, миене на стъклата и с бавен ход около 8:30 излязохме от Варна към първа спирка - Търговище...
Пътят бе спокоен - без бързане (на магистралата бях забил 130км/ч, извън магистралата - 100км/ч). и за около час бяхме в Търговище..
Бабата и дядото видяха внука си, опитаха се да го нахранят повторно - безуспешно все пак, защото преди около час бяхме хапнали във Варна :)
Та затова му направиха сандвич за изпът :) Върху трите кюфтенца и печения пипер сложиха още една филия :)
20170910_093921_small.jpg


Около 10:00 решаваме да продължим нататък... Качваме се в колата, давам задна, и на камерата ми нещо прибяга....
Аааа, забравили сме си кучето :) Сина отваря вратата, забравеният пътник скача отново със заучено движение в краката му и отново потегляме :)
До София - скука - обичаен път, без да бързам... Да, на магистралата на стеснението тарикати много (правят си втора лента в опит да 'пробият' по-напред в трафика, и затова бавят първата лента в мястото, където има възможност да се движи само една колона), но аз бях преценил добре времето и си се движих в 'лентата на глупаците, дето чакат' :)
Пътят пределно познат - Ботевградско - Летище... За специалистите по бързо шофиране - сумарно чисто време за шофиране - 4:30ч от Варна през Търговище до София/Летище... Като в това време има около 10 минути движение със скорост около 10км/ч или спиране по магистралата. И още около 20минути - сравнително бавно движение по ограничена в една лента магистрала... Като на магистралата се движиш под ограниченията (около 130км/ч)...
На летището - директно слязах на най-ниския етаж - и там няма места... Как да е след 10 минути обиколки по етажите намерих място... Изпратих сина, платих престоя и обратно - на път (кучето за първи път не го бе страх от асансьор :) )...
Имах малко работа в Костинброд да се видя с приятел.. Приключих що годе на време около 16-16:30ч, и продължих към Петрохан срещу трафика, движещ се към София... За мое учудване трафикът от София също бе сериозен.... Завоите винаги са ми били приятни... Общо взето джипката бе най-бързо движещият се автомобил... Историческият път Петрохан го бях минавал многократно и реших да разнообразя...
Знам, че има черен път от Петрохан към хижите Ком... Проходим за джип... Да, малко ме притесняваха гумите, защото са високоскоростни на 20" джанти, и не са най-удобния вариант за офроуд по остри камъни, ама все пак джипът не е за пред дискотеката :)
Та от Петрохан кривнах по асфалтовият път към телевизионната кула, и от там - кривнах вече по черното... Дърварите активно бяха ползвали пътя - имаше коловози, локви и т.н., но поне бяха разчистили габарита на пътя и нямаше клони да дерат колата. Малко по малко напредвах, излязох от гората.. В един момент гледам отклонение. Бърза справка със сателитна снимка показа, че това е черен път към връх Ком... Виждал съм коли там, но никога не бях минавал с кола към Ком... Е как да изтърва такъв случай, при условие, че няма кой да ми мрънка в колата :)
DSC04112_S.jpg

Почти веднага обаче нещата почнаха да загрубяват :) Стръмен участък с остри камъни... Включих бавни, и бавно запълзях по този път... Участъкът не е за леки автомобили - големи обли камъни, комбинирани с остри малки, ровове, ручейчета, пресичащи пътя, големи неравности, на места излизане извън пътя, защото по пътя явно е закъсвал камион (или голям автомобил) и са останали дупки над 70-80см...
Тъкмо се успокоиш, и следва друго предизвикателство... За момент се замислих дали не съм прекалено екстремен, защото първо на първо бях сам (ако закъсаш - няма кой да удари една ръка), там връзка на телефона няма, не бях взел сателитния предавател, а след това трябваше да се връщам обратно по същият път...
Как да е -метър по метър само на бавни драпах по пътя... Най-накрая достигнах до позната местност.... Седлото (Фунията) пред връх Ком...
Казах си, че не мога да не направя фотосесия тук, въпреки залязващото слънце. В същият момент ми просветна, че съм си забравил якето във Варна :) Абе деня си бе под мотото 'какво още да забравим' :) Изкарах от куфара едно старо яке и всичко си дойде на мястото :
DSC04113_S.jpg

Долу се виждаше Берковица:
DSC04114_S.jpg


И Врачанския балкан вдясно:
DSC04115_S.jpg


Времето напредваше, и 'отпраших' (този път не в буквалния смисъл, защото почвата там си бе влажна) към Ком...
Обаче подхода е в посока Запад, и точно по склона слънцето блесна изпепеляващо точно в очите ми... НИЩО не се виждаше... След като 'качих' някакъв поне 30см камък без да го видя, и знаейки, че 20м нататък има стръмен каменен участък с остри камъни, реших да не рискувам, и останалите 100м до върха да ги измина пеш :)
DSC04119_S.jpg


Седлото/фунията се вижда вдясно на снимката - това е ниската част между двата върха :)

Изприпкахме на бегом до върха...
DSC04130_S.jpg

Полюбувахме се на разкошната гледка под залязващото слънце (ама какъв съм гоУем :) ) :
DSC04129_S.jpg


И тръгнахме обратно (открийте къде е джипката на снимката):
DSC04131_S.jpg


За минутка слязохме на сянка - слънцето вече се скриваше зад върха:
DSC04133_S.jpgНали няма да ме забравиш? :)
DSC04117_S.jpg


Тръгнахме обратно надолу на бавни скорости и първа офроуд височина на окачването - за всеки случай (на втора се вдига още повече, но започва много да друса)..
Видях едни юнаци с Нива по пътчето и ги изчаках на едно уширение/полянка, защото иначе няма как да се разминем (встрани храсталака е висок около метър и нещо, а има и мочурища).. Момчетата видели джип под върха и си помислили дали не е закъсал някой :) Пожелахме си приятна разходка и всеки - по пътя си :)

Слязох до 'хубавият' черен път Петрохан-хижите Ком и там вече изключих бавните - и на бързи се пътуваше добре... Само дето на кучето явно му стана тегаво, защото почна да вие :)
За любителите на разходките - това бе хубавият път, за който нямаше нужда от никакви бавни предавки :) :
DSC04135_S.jpgА това бяха надвисналите над пътя камъни - малко ми бе притеснено, защото наклона на тези камъни е над 45 градуса, и един тръгне ли - ще стане страшно :)
DSC04137_S.jpg


На няколко места спирах да отрежа някой клон, защото пътя бе много обрасъл...
Но малко по малко - достигнахме долния участък на Седлото/фунията.... Част от предните снимки бяха ей от там горе - на върха на фунията :)
DSC04141_S.jpg

Близко изглежда нали ? Веднъж със сина ми бяхме решили да го качим пеш... Отне ни около 4 часа (все пак сме градски тюфлеци :) )....
Точно тогава се появи обхвата и настана паника - съпругата започна да ме упреква (меко казано :) ) как може да съм бил толкова луд, вечерта да катеря Ком, и то с колата, и не съм вдигал телефона, щото нямало обхват и т.н. и т.н....
Приятелите почнаха да звънят докога да ме чакат в ресторанта, сина се обади, че е пристигнал в дестинацията... Абе - телефонна централа :)
След няма и 500м излязох на асфалт (макар и лош) от Нова хижа Ком към Берковица... Бързо 16 километрово спускане на фарове си бе кеф :) Само пътя е тесничък - само една лента, а отстрани на места си е сигурно 60 градусов наклон :)
Как да е - слязох в Берковица, нахраних кучето, пуснах водата и бойлера в апартамента, и след 5 минути бях на ракийка и розови домати при приятелите :)
Не съм си изкарал още статистика от камерата, но навярно врътнах над 600км, като сигурно 20-30км са били офроуд... Отдавна не бях имал такъв приятен ден :)
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Потребителски аватар
WoLF
Мнения: 728
Регистриран: 05 май 2016 09:21
Репутация: 60
Местоположение: Стара Загора

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот WoLF » 12 сеп 2017 22:38

:thumbsup:
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
nitsodar
Мнения: 108
Регистриран: 04 апр 2016 19:20
Репутация: 17
Местоположение: Ямбол

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот nitsodar » 13 сеп 2017 07:49

Било е страхотен ден! Много ми хареса сандвича :) :thumbsup:
Toyota Avensis Wagon 2.2 D4D 2007
Toyota Avensis 1.8 CVT 2017

ufer
Мнения: 257
Регистриран: 12 ное 2010 10:35
Репутация: 12
Местоположение: Бургас

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот ufer » 13 сеп 2017 09:47

Интересно четиво! Имаш писателски заложби. Бих казал, че имаш и някакви публикации... Иначе приключението става за "търсачи на силни усещания в лека форма"! :thumbsup:

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13512
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 454
Местоположение: Варна

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот slowtraveler » 13 сеп 2017 10:15

Сандвича за мое учудване бе омахан от сина без никакво мрънкане в София tooth.gif Да, обясних му, че не може да се сравни със сандвичите на летището, и ме разбра :)

ufer, хич и не се напъвам за писателски заложби - от едно време писането не ми бе първа тръпка... Но от друга страна мисля, че споделянето на такива пътешествия компенсира липсата на писателски талант, защото наистина са интересни и могат да подтикнат хората към подобни разходки :) Ако не си чел разходката ми из Европа - може да ти е интересна: http://www.slowtraveler.net
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13512
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 454
Местоположение: Варна

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот slowtraveler » 13 сеп 2017 16:19

Тъй-като ме гризеше дали все пак не е било достатъчно разумно да довърша изкачването, сега погледнах видеото - мдаа, и камерата не е успяла да се адаптира към отвратителното осветление по време на качване на върха :)
В реалност не се виждаше по-добре :)
kom_sun1.jpg
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Потребителски аватар
WoLF
Мнения: 728
Регистриран: 05 май 2016 09:21
Репутация: 60
Местоположение: Стара Загора

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот WoLF » 13 сеп 2017 16:56

slowtraveler написа:Източник може да ти е интересна: http://www.slowtraveler.net

Ахх как ми отиде деня, а имах работа, но явно не толкова важна... Благодаря, че ме взе с теб из половин Европа :thumbsup:
Само изгубих кога Ви свършиха цигарите и вафлите и как Ви пускаха с такива количества през границите tooth.gif
Къде ти хареса най-много и би си заслужавало да се върнеш, дори и да пътуваш само за там?
ИзображениеИзображение

nowyaris
Мнения: 4224
Регистриран: 11 фев 2009 16:17
Репутация: 67
Местоположение: ЛИНЦ/АТ

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот nowyaris » 18 сеп 2017 17:50

То всъщност тези снимки с кучето може и някой друг да ги е правил,докато ти си се развявал из софийските........ Идеално алиби :thumbsup: .Жена ти с право те е сапунисала-имат интуиция те........ :)
Ако искаш да разбереш какво мисли ГОСПОД за парите,виж първо на кого ги дава.....

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13512
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 454
Местоположение: Варна

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот slowtraveler » 18 сеп 2017 18:14

На жената съм пратил други снимки - откакто измислиха дистанционната снимачка - винаги можеш да се оправдаеш, че автопортрета си го правил сам, макар и от 20 метра :)
Пък и в интерес на истината - не бих пропуснал такъв екшън в балкана :)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Chillout
Мнения: 13
Регистриран: 18 сеп 2016 14:08
Репутация: 1
Местоположение: Sunny beach

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот Chillout » 18 сеп 2017 20:21

Случайно,преди време нямаше ли профил в Ауди форум,със ник Verter?
Друг майстор на "късия разказ" , :thumbsup:

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13512
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 454
Местоположение: Варна

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот slowtraveler » 19 сеп 2017 00:27

Не мога да се сравнявам с verter... Той прави разкошни професионално-художествени снимки. Докато моите са повече илюстративни - за илюстрация на събитията...
На времето колегата дори издаваше списание - имам поглед, защото му бях дал платформа в един форум за популяризиране на списанието - правеше наистина професионални неща...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Потребителски аватар
WoLF
Мнения: 728
Регистриран: 05 май 2016 09:21
Репутация: 60
Местоположение: Стара Загора

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот WoLF » 19 сеп 2017 01:16

WoLF написа:Източник Ахх как ми отиде деня, а имах работа, но явно не толкова важна... Благодаря, че ме взе с теб из половин Европа :thumbsup:
Само изгубих кога Ви свършиха цигарите и вафлите и как Ви пускаха с такива количества през границите tooth.gif
Къде ти хареса най-много и би си заслужавало да се върнеш, дори и да пътуваш само за там?
ermm.gif
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
ivied
Мнения: 102
Регистриран: 08 юни 2014 14:39
Репутация: 9
Местоположение: Zug, CH

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот ivied » 19 сеп 2017 04:25

punk.gif
По света има все по-малко мотики, върху които не е стъпвал човешки крак.

Chillout
Мнения: 13
Регистриран: 18 сеп 2016 14:08
Репутация: 1
Местоположение: Sunny beach

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот Chillout » 19 сеп 2017 09:21

На мен и твоите много ми допаднаха.Дори,както каза колегата.... Никаква не я свършихме на работа :) :) :)
Може да е любителско, но да послужи за много хора ,като идея за бъдещи пътувания.
Продължавай все така да радваш аудиторията :thumbsup:

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13512
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 454
Местоположение: Варна

Разходките на slowtraveler :)

Мнениеот slowtraveler » 19 сеп 2017 09:35

Благодаря колеги - писанията са точно за да подтикнат хората - да видят какво могат да направят ако имат дори малко желание...
И това, че 'липса на възможности' не са оправдание - понякога е нужно съвсем малко желание, а красотите са на крачка от нас.. Само са нужни малко 'лимки' в главата и възникване на идея/цел :)

WoLF написа:Източник Само изгубих кога Ви свършиха цигарите и вафлите и как Ви пускаха с такива количества през границите
Къде ти хареса най-много и би си заслужавало да се върнеш, дори и да пътуваш само за там?

Вярно, че бях пускал и друга тема за ходенето до Мурманск и Норд-Кап - някъде се е позатрила - трябва да я потърся...

Цигарите и вафлите не свършиха в 'онова' пътуване около Европа :) Нямам спомени колко цигари бяхме взели, но пушенето по принцип бе много ограничено - в колите ми не се пуши... А спирахме рядко, та съпругата редуцира пушенето :)
Ако не се лъжа - бяха два картона, а аз не пуша.. Със сигурност дори до Варна бяха останали цигари...
За вафлите - не знам дали през целият път сме изяли 4-5 вафли - обикновено спирахме на крайпътни капанчета да хапнем :) Реално със собствени запаси май бяхме хапнали само два пъти на обяд...

Къде ми е харесало най-много? И бих се върнал с кеф - Мавриций.... Да, не е автопоход, ама там ми е най-приятно... От Европа - Норвегия заради природата и спокойствието.
И Мурманск заради душевното гостоприемно посрещане (и странното усещане, че хората там никога няма да се огънат, въпреки привидната мекота и желание за съдействие на северяните)..
Ама това май си е за другата тема - ще пробвам да я намеря и да я закача... (пък и да обединя двете теми)..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008


Върни се в “Off Topic”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта