Моля за съвет за проблем с Приус 2

Модератори: zi_zi_top, Akima, slowtraveler, TATI, мехаННика, Georgimitrovich

danny76
Мнения: 3
Регистриран: 07 дек 2017 07:31
Репутация: 0
Местоположение: Cyprus

Моля за съвет за проблем с Приус 2

Мнениеот danny76 » 13 дек 2017 20:58

Здравейте на всички! Радвам се, че открих този форум, научих доста полезни неща за моя автомобил, които невежа като мен няма как да знае blush.gif. . Ще се опитам накратко да опиша проблема.
Преди около десетина дни, докато потеглях на един стоп, се чу сигнализиращ звук и едновременно с това ми светна червената предупредителна лампа. Стана много неочаквано, колата е Приус 2 произведена 2005 г. Купихме я насляпо преди малко повече от година и досега никакви проблеми не е имала, страшно съм доволна от избора си...досега. Казвам насляпо, защото след това разбрах що за автомобил е хибридния и какви са критериите, когато го избираш. В момента е на 139 к мили. Та да се върна на ситуацията : светва ми лампата, придвижих я на 10 метра встрани и звъня на мъжа ми да ми кажа и да питам да продължа ли до вкъщи (още 1-2 км), предвид това, че се движи все още, или да спирам там и да викаме пътна помощ. Той се почуди, ама нали се движи вика, прибери се лекичко и внимателно. Прибрах се, изключих двигателя и след това логично не запали повече..светват всички предупредителни светлини, също problem на дисплея и червената кола горе . Оттам пътна помощ и на първия познат сервиз. И от там се почна една.. Казват , че батерията е проблема, за смяна. После си признаха, че не са по тези автомобили, да я закараме другаде. Вечерта моя мъж отива до сервиза, не може да отключи колата, няма грам ток в акумулатора. Сменят в сервиза акумулатора, изчиства грешките и изчезват предупредителните лампи и моят ми звъни, че я кара вкъщи(живеем на наблизо) и докато ми го каже пак светва предупредителната червена лампа. Пак я спираме до вкъщи, съответно пак не пали и пак на пътна помощ и на друг сервиз, на един, дето работил в Тойота и разбирал. От там звъни другия ден, казва, че батетията не става въобще, мислехме, че отделни клетки може да се сменят и да ни се размине ..уви. Предлага веднага да сложи друга батерия втора ръка, която била добра с гаранция 6 месеца от него за 800 евро, тук (Кипър) искат за нова около 2000 евро. Впредвид финансовото ни положение- със заем, две деца и т.н. се примирихме и се съгласихме неохотно, но от сервиза казаха, че май не е само това проблема, имало проблем и в скоростната кутия, ама щял да види и да звънне.
От там звъни на другия ден, сменил батерията, пак му показва проблем в скоростната кутия, според него е за смяна. Колата се движеше до последно, мъжът ми се зачуди доста не е чак за смяна, спореха по телефона и онзи вика или нова , или втора употреба, ако си поемаме риска на какво ще попаднем. Естествено искахме втория вариант, ама то нямало къде да намери, нямало тук предлагане и се разбрахме и ние да потърсим. На другия ден каза, че всъщност brain box-а е за смяна. Няколко дни не сме се чували с него, и той не звъни, аз съм без кола вече десетина дни, работя на около 12 км разстояния и няма автобуси от моя квартал. Та разрових се в нета и открих разни обяви за това, което ни трябва, за да сме сигурни му звъним, че ще отидем до сервиза да уточним точно частта коя е и да я поръчаме чрез близък приятел, който е има сервиз за ретро автомобили и да запишем данните на колата , документите останаха в нея. Този от сервиза не дига и не връща обаждането..някак си за нищо вече му нямам доверие. През тази седмица нито веднъж не успяхме да отидем до сервиза да говорим на място и да търсим начини да решим проблема, работих само вечерни смени, моят мъж се прибираше от работа и оставаше да гледа децата. Съжлявам много, че не я закарахме в Тойота веднага. . не знам да я оставим ли там или да я местим другаде. Някой имал ли е подобен проблем, напишете си мнението по въпроса, моля и ме посъветвайте как да постъпим от тук нататък.
Извинявам се за дългия пост и благодаря!

pacoran
Мнения: 36
Регистриран: 21 апр 2017 16:51
Репутация: 0
Местоположение: София

Моля за съвет за проблем с Приус 2

Мнениеот pacoran » 13 дек 2017 22:14

Карайте в официалния сервиз, не се занимавайте с някви измислени майстори, щом казва сменете това и след това други неща да сменяте то по пътя на логиката ще смените всичко!!

Потребителски аватар
WoLF
Мнения: 728
Регистриран: 05 май 2016 09:21
Репутация: 60
Местоположение: Стара Загора

Моля за съвет за проблем с Приус 2

Мнениеот WoLF » 14 дек 2017 00:04

За съжаление се възползват от невежеството Ви... Почти никога не е необходимо смяната на цялата батерия, цялата трансмисия и т.н. Тойота могат да помогнат до толкова, че да диагностицират проблема по-точно или поне се надяваме да е така, но да пристъпят към смяна на неща ще излезе много солено :censored: Все пак на Ваше място бих потърсил и тяхното мнение като най-компетентно hmm.gif
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
BOz
Мнения: 1867
Регистриран: 24 сеп 2013 18:06
Репутация: 224
Местоположение: София

Моля за съвет за проблем с Приус 2

Мнениеот BOz » 14 дек 2017 10:50

danny76 написа:Източник Пак я спираме до вкъщи, съответно пак не пали и пак на пътна помощ и на друг сервиз, на един, дето работил в Тойота и разбирал...
...Вечерта моя мъж отива до сервиза, не може да отключи колата, няма грам ток в акумулатора.

danny76 написа:Източник мислехме, че отделни клетки може да се сменят и да ни се размине ..уви.

danny76 написа:Източник но от сервиза казаха, че май не е само това проблема, имало проблем и в скоростната кутия, ама щял да види и да звънне.

danny76 написа:Източник На другия ден каза, че всъщност brain box-а е за смяна.

По тези основни точки в описанието ти, при първото хвърляне на боб, което направих, зърната така се наредиха, че има вероятност проблема да бъде в инвертор-конвертора. Ей това нещо под капака:

Изображение

Защото по ред на цитатите:
1. Ако проблема е в голямата батерия, колата ще може да си пали всички "лампи" и няма да има такива симптоми.
2. Може. Ама явно заради:
3. Това, че са сменили батерията, то нищо не се е променило, то са видели, че проблема реално не е там.
4. Няма такова "устройство" в този автомобил. Има това, което ти показах на снимката и съответно с по-правилното му име.

Ако в него е проблема:
1. Малкия 12в акумулатор ще "умре".
2. Няма да видят, че със смяна на хибридната батерия то нещата няма да се променят.
3. И накрая да достигнат до друго заключение.

И единствен и правилен съвет, който мога да ти дам към този момент е просто да се обадиш в сервиза и да ти продиктуват код с номер на грешките, които излизат като проблем в този автомобил. Те са от вид "P0A80", "P3190", "P3019" и т.н. Демек се обади и директно им искай да ти кажат всички номера на грешки само с тяхното "П" отпред и съответния 4 цифрен код. Само това. Не те интересуват обяснения, текст или каквото и да е. Просто П.... и това е. Ако споделиш тази информация в последствие, то ще можем да ти дадем и доста по-насочващи съвети.

Успех.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

danny76
Мнения: 3
Регистриран: 07 дек 2017 07:31
Репутация: 0
Местоположение: Cyprus

Моля за съвет за проблем с Приус 2

Мнениеот danny76 » 15 дек 2017 19:37

Благодаря на всички за отговорите! BOz, не успях да прочета мнението ти, преди да отидем вчера надвечер до сервиза, но при друг случай ще се възползвам от съвета ти.
Та тръгнахме вчера с намерението да вземем колата. Срещнахме се със собственика и го оставихме да обясни какво и е на колата проблема и какво да правим. Оказа се, че нашата батерия си в добре всъщност, правил е тест с негова батерия, пак до 1 минута се включвала предупредителната червена лампа. После върнал нашата батерия, пали, тръгва и докато почне да зарежда батерията и пак червена лампа... Според него категорично е проблема в скоростната кутия. И то по -точно в едната половина. Показа ни я как изглежда и ни написа номер, ако имаме и ние възможност някъде да потърсим. В момента той самия каза, че е попитал навсякъде тук за втора употреба и не може да намери, за наш късмет никакво прелагане. Някак си успя да ни убеди, не знам, може би аз съм прекалено мнителна.. И понеже разходите,които бяхме предвидили за друга батерия отпаднаха (призна, че нашата е даже по-добра от неговата, която е мислил да сложи), та решихме да оставим колата там и да търсим тази част. Другият вариант беше да я приберем с пътна помощ , да я закараме до Тойота за да я видят, после пак пътна помощ до друг сервиз, който ни препоръчаха итам наново диагностика и съответно ремонт.
Самото придвижване на колата от сервиз на сервиз ще глътне половината от разходите за самия ремонт там, където е в момента и така..
Ще се пробвам да пратя снимка и този номер който ни даде механика, ако някой знае откъде можем да поръчаме с опция за връщане за наша сметка разбира се. За нова част и дума не може да става.. Направихме запитване за поръчка от Япония, че от там били 2-3 пъти по-евтини, отговор ще имаме в понеделник.

danny76
Мнения: 3
Регистриран: 07 дек 2017 07:31
Репутация: 0
Местоположение: Cyprus

Моля за съвет за проблем с Приус 2

Мнениеот danny76 » 15 дек 2017 20:22

Това ни трябва. Гледам в e-bay има няколко, ще чакаме наш приятел да се върне от Англия тези дни и да видим и той какво ще каже и дали може да ни поръча, самият той има сервиз за ретро автомобили и знаем, че често поръчва части онлайн. G1100-47060 е номерът, който ни дадоха от сервиза за тази част.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Потребителски аватар
BOz
Мнения: 1867
Регистриран: 24 сеп 2013 18:06
Репутация: 224
Местоположение: София

Моля за съвет за проблем с Приус 2

Мнениеот BOz » 15 дек 2017 23:16

danny76 написа:ИзточникСпоред него категорично е проблема в скоростната кутия.

На база какво така мисли? Защото от написаното ми изглежда да хвърля боб, поради причината, че грешките за проблем в кутията са доста различни от тези за батерията.
А ако не хвърля боб, то тогава трябва да може да ви даде кодовете с грешки, които излизат. За това просто ги искайте. Иначе вашите пари се харчат, не тези на сервиза.
А ако запалят колата и на място без да я мърдат има ли пак проблем?
Има много въпроси, на които трябва да имате отговори и да бъдете мнителни, именно защото вашите пари се харчат.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

eltransbg
Мнения: 9
Регистриран: 14 сеп 2014 22:59
Репутация: 1
Местоположение: Варна

Моля за съвет за проблем с Приус 2

Мнениеот eltransbg » 18 дек 2017 00:38

А защо не смените маслото на скоростната кутия?
Приус 2 / 2006г, 4,8л/100км


Върни се в “Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта