Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

За хората дет искат да си чешат пръстите на каквато и да е тема

Модератори: zi_zi_top, Akima, slowtraveler, TATI, мехаННика, Georgimitrovich

Потребителски аватар
zi_zi_top
Мнения: 4117
Регистриран: 09 май 2008 22:57
Репутация: 53
Местоположение: София

Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот zi_zi_top » 22 ное 2013 19:20

Интересно е да се прочете цялата публикация, но ето някои интересни извадки от нея.

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=102181

Имотите и влоговете ни правят бедни
Основната част от богатството на населението у нас са именно недвижимостите и депозитите в банка

Българинът е беден, защото управлява лошо парите си. Фикс идеята да се купи собствено жилище, а спестените пари да се държат на влог в банка, е основната причина населението у нас да е бедно. Това заяви в лекция пред ученици от гимназия “Банкер” финансовият консултант с 15-годишен опит на капиталовите пазари Мариян Йорданов.


България е в челото на класациите за притежаване на лично жилище в ЕС и това директно показва защо сме бедни според Мариян Йорданов. За тази тенденция има социално-исторически причини, но тя е израз на философията човек да си гарантира поне минимално ниво на сигурност и защита в трудни времена - поне да има къде да живее. Тя обаче в никакъв случай не е предпоставка за по-добро финансово състояние.

Любовта по инвестирането в жилища често е тежък воденичен камък, защото блокира огромна сума пари, които не носят печалба, а само разходи за ремонти, твърди Йорданов. У нас има много случаи на големи жилища, купени или строени “за децата”, които обаче са емигрирали, и самите апартаменти стоят празни. Или баби обитават сами къщи от по 200 кв.м.


“Вместо да се купи пасив като голямо жилище или скъпа кола, с трудно изработени пари е много по-рационално да се купи актив, който да носи доход и едва след това с този доход да се купи пасив. Покупката на пасиви убива благосъстоянието”, убеден е Йорданов.

По думите му не е разумно човек с 1500 лв. заплата да купи на кредит за три години например скъп автомобил за 20 000 лв.

“Човек, без да разбира, става финансов роб на този автомобил, защото той се обезценява с 10-15% годишно, лихвата по кредита му ще е към 5000-10 000 лв., застраховките са към 1200 лв. годишно, данъкът е 200-300 лв., винетките - 200 лв., бензинът - 2000-3000 лв., гаражът - между 100 и 500 лв. А само след 3-4 години употреба автомобилът ще струва вече 4000-5000 лв.”, посочи Йорданов.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Потребителски аватар
moloko
Мнения: 271
Регистриран: 14 окт 2010 22:23
Репутация: 0

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот moloko » 24 ное 2013 11:35

От доста време не съм писал във форума и понеже не успях достатъчно добре да разбера причината за цитираните извадки от тази изключително идиотска - повтарям идиотска статия взех повод да напиша няколко реда.
Г-н Мариян Йорданов е вероятно част от плеадата некадърни поставени от някой хора нямащи никаква връзка с реалността писачи опитващи се да ни убедят че не просто сме БЕДНИ и поставени в унизителни условия на живот ами , виждате ли , понеже сме прости не умеем да "управляваме парите си ".Кои ПАРИ бе г-н Йорданов!!!!!
Факта ,че съществува понятието "работещ беден" само по себе си изключва автоматично всички тъпи заключения направени от автора на тези мнения.
Това ми прилича на заключението изведено на симпозиум на мениджърите на големи търговски вериги и МОЛОВЕ . След като господата са се събрали "да се видят" и коментирали положението с намаляващите оборти на техните магазини , съотвенто печалбите ето до какъв ФУНДАМЕНТАЛЕН извод стигат : "Българина НЯМА КУЛТУРА НА ПАЗАРУВНЕ" . Какъв цинизъм? Абсолютно същото заключение може да се направи от горните цитати.
Писна ми от извращения на тема , че виждате ли аз или Вие , работещите, съм или сме много ТЪПИ и не че доходите ни са МИЗЕРНИ защото ни грабят непрекъснато , а сме прости и не можем да ги управляме рационално. Кое да управляваме рационално, това което остава за изхранване ли ? Или факта че заплата ми е точно 5 резервоара с гориво в момента. Абсолютен цинизъм и подигравка!

Прочете тази статия .http://www.burgasnovinite.bg/Kristin-Lagard-nyama-prichina-v-BG-zaplatite-da-sa-niski.html
Интересен е факта, че идва не от къде да е ,а от може би ОСНОВНИТЕ виновници за ситуацията не само у нас ,а и в световен мащаб. Ще ми се да поварвам , че тези хора бавно и мъчително и може би за наша сметка рано или късно ще стигнат до извода че така повече не може да продължава и трябва нещата да се променят и то радикално за да може ДЕЦАТА ни един ден да не коментират повече НИКОГА теми от рода на сметка за ток, цена на гориво,данъци,цени на имоти за ЖИВЕЕНЕ, къде да си ремонтирам колата най-евтино(най - некадърно), да ли да не си сложа нови гуми само на водещите колела на автомобила, на кого да платя за да ми се извърши дадена услуга, имам ли познат едикъде си за да си позволя на предприема едикакви си действия и може ли тои да ми придвижи нещата по-бързо и много още други . Има един основен икономически "постулат" - "АКО ПОВЕЧЕ ОТ 25% ОТ ДОХОДА ВИ ОТИВА ЗА ИЗХРАНВАНЕ - ВИЕ СТЕ БЕДЕН.".
Avensis 2.0 D4D 2002 Пловдив
Пазаруване от "eBay" , "sportsdirect" и др. контак на лично.

Scott
Мнения: 2672
Регистриран: 25 ное 2004 18:44
Репутация: 27
Местоположение: Bristol, UK

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот Scott » 24 ное 2013 15:57

moloko написа:...да може ДЕЦАТА ни един ден да не коментират повече НИКОГА теми от рода на сметка за ток, цена на гориво,данъци,цени на имоти за ЖИВЕЕНЕ, къде да си ремонтирам колата най-евтино(най - некадърно), да ли да не си сложа нови гуми само на водещите колела на автомобила, на кого да платя за да ми се извърши дадена услуга, имам ли познат едикъде си за да си позволя на предприема едикакви си действия и може ли тои да ми придвижи нещата по-бързо и много още други . Има един основен икономически "постулат" - "АКО ПОВЕЧЕ ОТ 25% ОТ ДОХОДА ВИ ОТИВА ЗА ИЗХРАНВАНЕ - ВИЕ СТЕ БЕДЕН.".
Съгласен съм, че статията е идиотска. Интересното е, че точно вчера си говорехме с жена ми за наличието на повече от едно жилище на глава от населението в България.
Не мога да се съглася с твърдението, че коментирането на цени на ток, гориво, данъци и т.н. е проява на бедност. Тези неща се коментират навсякъде и се коментират основно вследствие на едно 'откритие' на древните финикийци. Виж за познатите и услугите си прав, макар и да не мисля че това е следствие от бедността, според мен корупцията на ниско ниво в България не е породена от бедност, а от Балканския манталитет - 'така правят другите, аз да не ше се прекарам'.

Потребителски аватар
zi_zi_top
Мнения: 4117
Регистриран: 09 май 2008 22:57
Репутация: 53
Местоположение: София

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот zi_zi_top » 24 ное 2013 19:57

Най-накрая някаква реакция!
Статията предизвиква мното противоречиви мисли в мен, има доста истини, които са компилирани с пълни идиотщини.
Молоко е прав в това, че няма как да управляваш липсващи пари! blush.gif
Но от друга страна много хора "с липсващи пари" се набутват с пасиви и после става "леле-мале" - банките били такива, кредиторите били онакива... Българската народопсихология определено изкривява нормалните финансови приоритети, но пък кой казва кое е нормално и правилно, всеки си има собствено разбиране и усещане?!? ermm.gif
Лекарите и адвокатите постоянно ни обикалят "финансови консултанти" (като този дърдорко Йорданов), които ни обясняват как било много доходоносно да инвестираш в капиталови ценни книжа и акции, та "дай парите и чакай". cool.gif Като ги отцепя, изчакват 1-2 месеца и пак..., като конски мухи са. bash.gif

Интересно ми е какво мислят и другите по тези въпроси?
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.

Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13535
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 458
Местоположение: Варна

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот slowtraveler » 24 ное 2013 20:25

Вярно е, че нямаме култура на инвестиране...
Парите ги смятаме за даденост при получаване на заплата. И всичко останало е разходна част...
Зизи, не съм лекар нито адвокат, но през 2-3 месеца ми се обаждат някакви капиталови пазари, колко изгодно би било да ми управляват парите.
Обикновено се обаждат от изключително шумна атмосфера (не знам дали офиса им е малък, или е просто шумова заблуда - колко много работа имат).
Нямам вяра на такива, и затова ги отсвирвам...
Не смятам, че трябва да живееш заради парите. И в постоянен страх, че виж изтървал си далаверата.
Действам на принципа - като е гарга, да е рошава.
Абе като се замисля - напълно съм съгласен с 'Ястребовски'/ Тошко Колев в "Опасен чар".
'Какво са парите за мен? Шепа тор, върху която растат красиви цветя ' tooth.gif tooth.gif tooth.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Потребителски аватар
moloko
Мнения: 271
Регистриран: 14 окт 2010 22:23
Репутация: 0

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот moloko » 24 ное 2013 21:26

Искам да обърна внимание на факта , че не цените ни са високи, а доходите ни са унизтелно ниски - на повечето българи. За каква култура на инвестиране да говорим тогава. Имам приятел които от години работи в Германия, какво да ви кажа, разкази от рода : работещи германци не могат да си плащат тока и мислят как да излъжат енергото няма. Не може и не е въпрос на правилна инвестиция 20 % от заплата ти да отива за ЗИМНАТА сметка за ток - това е ОБИР. Говорите за третия свят - имам приятел чиято дъщеря живее и се омъжи за българин в ЗИМБАБВЕ..... повтарям ЗИМБАБВЕ. Гарантирам ви че работещите хора там НЕ коментират темата за цената на тока и горивото. А коментара на моя приятел след тримесечно гостуване там беше повече от показателен. "Ако те са третия свят - ние сигурно сме 33-тия ".
Банките са виновни само и единственно за това че позволиха на българина да си помисли че може да живее добре с чужди пари, но това не е само у нас . Това е поредния "гениален" начин за грабеж. Работя в тази сфера и се интересувам от тези процеси. Статистиката сочи че покуптелните възможности на доходите на работещите не само у нас но и в световен мащаб намаляват и "гениите" се сетиха , че вместо да увеличават доходите пропорционално могат просто да дават тези пари ПОД ФОРМАТА НА КРЕДИТ - това е бума на потребителското кредитиране и всякакви лизигнови и тем подобни покупки.

Само се замислете. Работите в повечето случаи за фирма с чуждестранно участие - така наречените "инвеститори". Ако забелязвате заплатите се определят не от способностите и вложения труд, а от някакви абстрактни понятия като - средно равнище за бранша, средно равнище за длъжността, средно равнище за региона - това е в повечето случай , винаги има изключения , но те са супер рядкост. С тази заплата отивате в магазин собственост на чужда търговска верига или си купувате стока произведена от чужд произоводител в някои от магазините за битова електроника например. И какво става в крайна сметка - ако почнем по-отначало : "инвеститора" се финансира от чужда банка - за цената сега няма да говорим ясно е че е висока. С тези пари прави някакъв бизнес които носи някаква печалба часто от която отива в "робите" под ормата на заплата и тази заплата отива отново в техните магазини и за техни стоки, а ако вземеш и нещо на лизинг или чрез кредит - ДУБЪЛ един път с лихва на кредитора и един път чрез стоките от техните магазини.......
Въобще това е то общ европейски пазар или като там се нарича - където има равни и .....по равни.
Но и на това му идва края..... Цалата арабска истерия продължаваща вече 3,4 или повече години. Финасовата и икономическата криза. Застаряващото население в Европа и все по наглото и безочливо говорене на власт имащите не само нашите , има и други примери които вече не се съобразяват къде , какво и пред кого говорят откровенно за това че ние сме пълни тъпаци и трябва да се примирим, не благодаря.
Avensis 2.0 D4D 2002 Пловдив
Пазаруване от "eBay" , "sportsdirect" и др. контак на лично.

Потребителски аватар
moloko
Мнения: 271
Регистриран: 14 окт 2010 22:23
Репутация: 0

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот moloko » 24 ное 2013 21:32

..... и бих добавил към горното.
Българина е свикнал да се оправя поединично сам за себе си и сам срещу всички. За това е беден и не виждам как може да се опряват нещата. Поне за сега не виждам.
Avensis 2.0 D4D 2002 Пловдив
Пазаруване от "eBay" , "sportsdirect" и др. контак на лично.

Потребителски аватар
andrian999999
Мнения: 1509
Регистриран: 19 мар 2009 11:51
Репутация: 2
Местоположение: София

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот andrian999999 » 24 ное 2013 23:21

moloko написа: Говорите за третия свят - имам приятел чиято дъщеря живее и се омъжи за българин в ЗИМБАБВЕ..... повтарям ЗИМБАБВЕ. Гарантирам ви че работещите хора там НЕ коментират темата за цената на тока и горивото. А коментара на моя приятел след тримесечно гостуване там беше повече от показателен. "Ако те са третия свят - ние сигурно сме 33-тия ".

за повечето неща си прав , но за това изобщо не си, и не вярвай на твоя приятел
професионален мапер

Потребителски аватар
andrian999999
Мнения: 1509
Регистриран: 19 мар 2009 11:51
Репутация: 2
Местоположение: София

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот andrian999999 » 24 ное 2013 23:51

Лично аз предпочитам да си живя в собствената ми гарсионера с жената и децата с нисък семеен доход .
и въобще не ме интересуват Европейски и Американски мечти (живот на самотници, добре че им направиха фейсбук) това тук в България го нЕма никъде в Европа и Щатите, може би по на ЮГ около екватора
професионален мапер

Scott
Мнения: 2672
Регистриран: 25 ное 2004 18:44
Репутация: 27
Местоположение: Bristol, UK

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот Scott » 25 ное 2013 00:03

andrian999999 написа:....това тук в България го нЕма никъде в Европа и Щатите, може би по на ЮГ около екватора
В Зимбабве? tooth.gif

Потребителски аватар
Nedkow
Мнения: 1726
Регистриран: 26 фев 2008 00:25
Репутация: 13
Местоположение: Добрич

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот Nedkow » 25 ное 2013 23:16

Тоя компетентния от статията иска да ни обеди, че е по добре да си продадем автомобилите и жилищата. Почваме да се движим с таксита, да плащаме наеми за жилища, да се храним в заведения и така ще сме щастливи smile.gif Само не е уточнил, като свърши щастието какво се случва unsure.gif .

Или може би за младите е най добре да последват правилното управление на западняците, които цял живот работят за ипотеката си и тъкмо да станат собственици умират от холестерол или стрес.

Потребителски аватар
Japanese_fever
Мнения: 9398
Регистриран: 02 мар 2005 05:48
Репутация: 4
Местоположение: Touge, Japan

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот Japanese_fever » 26 ное 2013 00:43

Този дето е водил лекцията много плаши и съм склонен да се съглася с Недков, с малки изключения!

Недков малко си противоречи - хем е против живеенето под наем, хем обвинява западняците, че цял живот изплащат ипотека.
Само че тяхното не е ипотека, а заем за жилището (къща, апартамент).

България е в челото на класациите за притежаване на лично жилище в ЕС

^ Дано и за вбъдеще да е така!

На този фон вложенията в по-доходоносни, но и по-рискови инструменти като акции, книжа на взаимни фондове и други ценни книжа например са за едва около 1 млрд. лв. според анализ на УниКредит Булбанк към средата на 2012 г.

^ Нека да си останат така. Акциите са реално един легален комар и много лесно се гори, дори и да си добър играч на борсата. Дето се казва по добре стани покер играч! biggrin.gif

Още по-малко са хората, които се решават да инвестират в собствена предприемаческа дейност, макар и на дребно.

^ Това е вярно.

По думите на финансиста понякога е много по-разумно от финансова гледна точка човек да живее под наем, отколкото да блокира бъдещите си доходи за 20 г.

^ Ако живееш в чужда държава - можеби да, но в собствената ти - винаги е за предпочитане да имаш собствено жилище! Ако не бащино наследствено, то може да си купиш, но ако сам прецениш дали ше можеш да покриваш заема.

“Човек, без да разбира, става финансов роб на този автомобил, защото той се обезценява с 10-15% годишно, лихвата по кредита му ще е към 5000-10 000 лв.

^ За това е абсолютно прав!


Българинът не играе рисково, точно защото няма пари, а никой не иска да загуби и малкото, което има, което е напълно логично.
А да си продадеш бащиното жилище (защото изиква поддръжка като ремонти и други работи), за да живееш под наем, е безумие.
1989 Toyota Camry DX, 2.0L (3S-FE), automatic -> отдавна за скрап
1998 Honda Civic LX, 1.6L (D16Y7), 5 speed -> работна
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си, ги сложат обратно!

Потребителски аватар
andrian999999
Мнения: 1509
Регистриран: 19 мар 2009 11:51
Репутация: 2
Местоположение: София

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот andrian999999 » 26 ное 2013 00:57

добре Джапи :thumbsup:
професионален мапер

Потребителски аватар
slowtraveler
Мнения: 13535
Регистриран: 28 май 2006 21:44
Репутация: 458
Местоположение: Варна

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот slowtraveler » 26 ное 2013 08:13

Част от различното разбиране е свързано с традиционализма на българина...
Не обича да сменя често работата. Не обича да сменя града...
И това е напълно нормално...
Предполагам, че ако и в момента се обадите на някой приятел - веднага ще намерите готов и за кафенце, и за ракийка, или за сериозна помощ.
Отидете ли на друго място се капсулирате поне за няколко години. А дори и след 10-20 години усещате промяната (от гледна точка на приятели)...
Тъй-като и аз съм 'пришелец' във Варна, въпреки, че тук съм следвал и съм във Варна отпреди 26г, усещам липсата на едни 10години отпреди това - училищните приятели...
Докато поне това, което чувам от приятели в чужбина, там често приятелите им са едно-две семейства. И толкова.

Това е задържащ фактор при българите. При голяма част от чужденците точно заради 'капсулирането', нямат проблем да са гъвкави на пазара - като не им отърва на едно място - лесно сменят местоположение, работа и т.н. Което създава фиктивно чувство за богатство (ето виж, досега работих по източния бряг, а сега ме викат по западни)...Просто защото няма какво да губят - нито жилище, нито приятели...
А ние имаме...
Така, че всеки си решава за себе си. Аз лично предпочитам да се съберем с приятелите на по ракийка и винце (тъкмо вече започва да става :) ) И да съм в душевен мир със себе си.

Навън из чужбината - да, с удоволствие. Но на туристическо шляене или командировка...

За децата - не знам. Може да са по-адаптивни.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Потребителски аватар
Japanese_fever
Мнения: 9398
Регистриран: 02 мар 2005 05:48
Репутация: 4
Местоположение: Touge, Japan

Re: Българинът е беден, защото управлява лошо парите си.

Мнениеот Japanese_fever » 26 ное 2013 16:43

slowtraveler написа: При голяма част от чужденците точно заради 'капсулирането', нямат проблем да са гъвкави на пазара - като не им отърва на едно място - лесно сменят местоположение, работа и т.н. Което създава фиктивно чувство за богатство (ето виж, досега работих по източния бряг, а сега ме викат по западни)...Просто защото няма какво да губят - нито жилище, нито приятели...


Никой не се мести с желание и не се местят, за да си създават "фиктивно чувство за богатсво", а за по-висока заплата. Никой няма да се помести на ново място за същите пари или по-малко.
Това липсва на българина - не получава много и се оплаква, а същата работа/позиция в друг град може да по-добре платена, обаче там пък ще трябва да плаща наем.
Всички големи фирми, които те прелокират ти плащат преместването, а също така и новото място за живеене. Даже и в БГ е така. Вчера четох, че ГЕРБ били преместили Министерството на Туризма в Пловдив. Тогава на всички преместени семства от София в Пловдив им е платено преместването и живеят в държавно жилище - нека им е зле. smile.gif Сегашното правителство пък иска сега да връща Министерството обартно в София?!? wacko.gif
На теб, ако ти кажат, че ви местят офиса и трябва да се преместиш с тях или да написнеш, какво ще избереш - да си останеш в родния град без работа или да отидеш в друг град, но да си запазиш работата?

Ако пък се местиш сам и на новото място ще взимаш повече пари аз го удобрявам. Всяко начало е трудно, на никой не му е било лесно на новво място, но е много по-ценно като опит в живота, отколкото да стоиш в родния си град и да казваш "Тук съм се родил, ту ще си умра." :whistle: Разбира се тези, дето живеят в София, Пловдив, Варна и Бургас, не може да се мерят с тези в по-малките градове.
1989 Toyota Camry DX, 2.0L (3S-FE), automatic -> отдавна за скрап
1998 Honda Civic LX, 1.6L (D16Y7), 5 speed -> работна
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си, ги сложат обратно!


Върни се в “Off Topic”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 12 госта