[Дискусия]Двигателите D-CAT в RAV4 XA30/XA40 и не само

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
jim_beam
Мнения: 2479
Регистриран на: 25 Юли 2007 23:01
Местоположение: Австрия
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 29 Сеп 2008 22:31

@Serendipity®

здравей!
изборът ти не е лош,грешката която си направила е,че си избрала exe-версията.става въпрос за run flat гумите,които са много скъпи,абсолютно неоправдано.
но тук също има решение,под натиска на недоволни клиенти(германия) тойота признава грешката си и се отказва от монополизираната система на bridgestone.т.е. можеш да монтираш произволни (марка) гуми,също и не run flat.датчика за налягането се излъгва по някакъв начин,трябва да питам във форума как точно,за да не ти свети лампата на таблото.ако искаш ще ти драсна няколко модела от немския рав-форум.
второто,което не е в нормалните граници е разхода ти на градско.за 1 година би трябвало да посвикнеш с колата и да ти падне разхода.все пак при задръстванията в софия няма да е особено нисък но над 10л не би трябвало да бъде.
освен това много негативно е системата за филтриране на саждите,очаквай дефект на 5-ия инжектор(във филтъра) както и често замърсяване на дебитомера,които водят до смущение в електрониката.при германците се случва отвреме на време,а в бг при некачествената нафта би трябвало да е доста опасно.
в общи линии тази кола се кара с удоволствие,но оптимално като разход би било само междуградско.сериозно градско като софия и магистрала вдигат невероятно много разхода.
мога да ти изброя няколко производствени дефекта на модела,които тойота отстранява гаранционно,но нека засега ти ги спестя.
аз за разлика от теб проучих предварително + и - на модела и избрах такъв без филтър,run flat и с възможно най-просто стандартно оборудване,който впоследствие донакичих с необходимите ми екстри(около 5к €).и вече за почти 2г. и 35к км нямам оплаквания.
ето ти link от немския рав форум,там почти всички са с d-cat:

http://www.jumy-forum.de/index.php?sid= ... 4c99f31582
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Serendipity®
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Сеп 2008 20:21

Мнение от Serendipity® » 29 Сеп 2008 23:03

Благодаря за отговора.

Щях да взема и нов RAV4 от тук, ако можех... но тъй като средствата стигнаха до там, се насочих към този вариант от Германия - на автомобили втора ръка. Разликата в цената е значителна.
Даже още ми липсва автоматичното затваряне на прозорците при заключване... тъй като тук не е възможно.
Знам перфектно английски, но немски не знам, така че нямах възможност да се ровя детайлно за информация.
Четох от Българските форуми и не срещнах някакви проблеми.
Колата не е в гаранция, защото е над 100 000.

Гуми ще монтирам, въпроса е какво става с тоя ринг, който е върху джантата.
Ако взема още едни джанти за зимата да имам със зимни гуми обикновени, то какво става с тая система за налягането - датчици и т.н.
Също стои въпроса, че място за резервна гума няма...

Предимно карам в задръстванията. Разхода пада до 11, когато не съм в такива постоянно. Иначе за извънградското си е постоянно 8.5 - 8.7.
За свикването беше проблем първата седмица; след това всичко е наред.

За дюзата се надявам да не срещам често проблеми, иначе и аз четох за това в чужди форуми....
Последно промяна от Serendipity® на 02 Фев 2009 03:21, променено общо 2 пъти.
***

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Мнения: 3835
Регистриран на: 27 Авг 2007 18:25
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 29 Сеп 2008 23:16

Ако не караш много оффроад мисля че липсата на резервна гума не е много голяма пречка. Звъниш на пътна помощ идват вземат ти гумата носят я на гумаджия вращат ти я и пак я монтират, в краен случай вземат цялата кола. При последният опит да си сменя предната гума на авенсис-а се счупи крика. Смених си гумата с 300 зора да вдигна колата, ама свиването на крика се оказа невъзможно беше се прецакала пластмасовата резба на крика, та го збих със шут и освен гума (щото се беше сцепила от дупката) за всеки случай си купих и нов крик. А хич не си представям как ще си вдигна джипа с подобен крик, а и как ще си сваля резержната гума дето е под джипа и някаква сложна система за сваляне и вдигане а резервната гума е описана в книжката. Все пак е пътната помощ са хора и семейства хранят smile.gif

ПП: Веднъж съм го пробвал номера. На околовръстното на чирпан (преди да направят удължението на магистралата) се оказах с две спукани гуми. Дойде пътната помощ вдигна колата на моя крик и на такав дето тя си носеше, занесе гумите някъде, оправиха ги (8 пирона), върна ми ги и ми ги монтира. Е после си купих нови де biggrin.gif

Аватар
jim_beam
Мнения: 2479
Регистриран на: 25 Юли 2007 23:01
Местоположение: Австрия
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 29 Сеп 2008 23:33

Serendipity® написа:...Гуми ще монтирам, въпроса е какво става с тоя ринг, който е върху джантата.
Ако взема още едни джанти за зимата да имам със зимни гуми обикновени, то какво става с тая система за налягането - датчици и т.н.
Също стои въпроса, че място за резервна гума няма...
ринга се маха,както и датчиците(те могат и да останат по принцип).единственото неудобство е,че ще свети постоянно лампичката на таблото,но не е болка за умиране.
това,че нямаш резервна гума да не те притеснява сега на доста нови модели слагат само един компресор и спрея за запушване на спукани гуми.
run flat-a е напълно безсмислен при тая цена,освен това не знам дали в бг има такъв сервиз,който има право да ги монтира,както и необходимата техника.
като размери имаш много голям избор,но за зимни гуми не е лошо да вземеш 16 цола-215/70 или 235/70.първите се намират доста евтино,препоръчвам ти bridgestone blizzak dmz-3,това са най-добрите включително и за лед.както казах комплект с алуминиеви джaнти се намира дори под 600€.за сравнение комплект прилични 225/65/17 с ориг. рав алуминиеви джанти започва от около 1200€
и опитай да не го караш с много ниски обороти,защото тогава се отделят най-много сажди.
иначе exe-то изглежда много добре,желая ти много безпроблемни и безавaрийни км с него!

ps: afralu от мотор-талк форума го знам,писна му накрая и смени рава за а4.хмм аз не съм сигурен,дали бих го направил въпреки някои неща които ме дразнят.
просто обичам да го карам на 20-ина см сняг на порядъчен наклон с добри зимни гуми и тогава разбирам най-добре,че съм избрал точната кола.една стандартна кола просто няма шанс там където рава се чувства у дома си.но не е само това,цяло удоволствие е да я караш,нали? biggrin.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Me4oKyX
Мнения: 2201
Регистриран на: 10 Яну 2007 14:16
Местоположение: Пловдив
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 30 Сеп 2008 00:30

За счупения екран - ако не намериш решение скоро, може за значително по-малка сума да се намери нова система със всичките екстри, но може би без борд компютъра .... Трябва да проверя точно. Верно, няма да е оригинална на Тойота, ще изглежда малко по-различно, но за ~1500лв ще дойде до тук целия плейър със DVD, Bluetooth за телефон, DivX, MP3 - чете всичко, има входове за камера за задно виждане, има слот за карта, вход за USB flash-ка, GPS, TV... Изобщо всичко, което има сега, че и малко повече biggrin.gif Копчетата на волана ще си работят както преди и целия плейър е същия размер, цвят. Пасва на мястото на стария без никакви грижи happy.gif Същото го има за Камри, за новата Корола, за новия Ярис и други....и скоро ще дойде за на брат ми Камрито и ще дам снимки как стои. И преди да ми питате - китайски са, но си имат гаранция и както всички неща, които взимам от там - не са най-евтините със сигурност, но пък са високо качество :thumbsup: Скоро ще дам снимки и за моята Корола с новото радио, че още не съм довършил всичко .... че и нови 4 тонколони във вратите ще слагам - FOCAL с 4 пищялки biggrin.gif

Serendipity®
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Сеп 2008 20:21

Мнение от Serendipity® » 30 Сеп 2008 02:53

Ами продължавам да търся и да гледам цени и на гуми и на джанти, но непрекъснато изникват въпроси. Всъщност нищо, което се доближава до 600 евро не съм намерила... а и всеки като чуе не чак толкова компетентна по въпроса жена, нали се сещаш какви цени започват да ми предлагат...

P.S: например за да се ориентирам за размера, междуболтовото пространство същото ли е като на другите RAV4; вече толкова неща се оказаха различни че се чудя. От USA ако са, там разстоянията не са ли различни.
Например тези джанти стават или не стават...
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/4-17-TOY ... otohosting
Друг е въпроса как ще стигнат до тук.

Самия размер на джантите, ако реша да са 17-ки, какъв трябва да бъде ... Пак ли се купуват и монтират датчици за налягане или не...
Последно промяна от Serendipity® на 02 Фев 2009 03:25, променено общо 2 пъти.
***

Аватар
jim_beam
Мнения: 2479
Регистриран на: 25 Юли 2007 23:01
Местоположение: Австрия
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 30 Сеп 2008 19:17

5X114,3 е междуболтовото разстояние,при всички рав 4.3 е толкова.американската версия се различава само по разстоянието между предна/задна ос,малко по-дълъг е,както и по моторите/скоростите.затова не поръчвай оттам напр. ролбари или странични стъпенки.въобще не ти препоръчвам да търсиш гуми/джанти оттам,транспортните разноски са повече от гумите,плюс това има мито.
в немския e-bay пускат отвреме на време,моите си ги взех оттам.
при 17 цоловите може да забравиш 600€ за комплект,ако намериш за под 1000€ трябва да се радваш,нови разбира се.за информация:оригиналните 7j17 джанти струват в тойота 200€/бройката,а ориг. yokohama geolandar 225/65/17H m+s също толкова.трябват ти 4 броя плюс монтаж и балансиране.
не се набутвай за такива сензори,нито пък за пръстени,просто си карай с нормални джанти/гуми и да не ти пука за лампичката.
всъщност какви гуми искаш летни,зимни или m+s?мога да направя нещо за теб по въпроса,ако държиш на 17 цола,пиши ми просто на heavy66bg@yahoo.de. cool.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Serendipity®
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Сеп 2008 20:21

Мнение от Serendipity® » 01 Окт 2008 03:43

Ще пиша, за да държим връзка ...с тия коли просто ... не знам.
Днес ходих до Тойота отново по тези въпроси.
Първо попитах за 17 цоловите джанти и зимни гуми на тях.
Дали просто мога да си взема джанти и гуми и да се преместят датчиците или може ли без датчици.
Обаче отговора, който получих беше, че тази кола, това окачване и т.н. било правено за такива.
Трябвало да си потърся тези гуми на Бриджстоун, които се водят сезонни, но всичките ми приятели ме съветват да не карам със сезонни гуми по нашите пътища.

Bridgestone Dueler H/T 687

с този маркер...

До сега на предните ми коли Пежо и Голф винаги съм имала и зимни и летни отделно. Нямам никакъв опит със сезони гуми и доколко и как се държат на пътя и още повече специално тези Dueler дали са добри.

Трябват ми и зимни и летни гуми... или тези сезонните, ако с тях може да се кара зимата изобщо. Губя дни в телефони, разпитване, проучвания и пак съм на една трета явно от това, което ми предстои.
Последно промяна от Serendipity® на 02 Фев 2009 03:26, променено общо 2 пъти.
***

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Мнения: 3835
Регистриран на: 27 Авг 2007 18:25
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 01 Окт 2008 07:49

Кой точно модел ти е колата? (ред D2 от талона)

Аватар
Kiki
Мнения: 8211
Регистриран на: 05 Фев 2008 21:24
Местоположение: София
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от Kiki » 01 Окт 2008 08:45

jim_beam написа:може да ми честитите новите 17'' с геоландъра,взех 2 комплекта,нови новенички(DOT 2407 2207) за 800€ biggrin.gif е навъртях 600 км и ми отне към 6 часа,но важното е,че човека се оказа точен.за съжаление няма капачки,само комплект гайки,ще видя тук при нас какво ще искат в тойота.но това е бял кахър нали. wink.gif
във всеки случай геоландъра не ми се вижда добър за зимата,затова ще си кача първо blizzak-a с железните джaнти,пък на пролет живот и здраве съм на линия с новите. wink.gif
после ще трябва да разчистя 2 комплекта,но не ми се мисли сега.
голям кеф майна! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Честито Джим! Да си ги караш с кеф. Аз си купих "Continental Supersport" 2. С такива взех колата от Германия и много ми хареса поведениета им на пътя. Те са направени за по-спортро шофиране, което ми допада. Малко са шумни, но едното е за сметка на другото.

Serendipity®
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Сеп 2008 20:21

Мнение от Serendipity® » 01 Окт 2008 13:55

Vesko написа:Кой точно модел ти е колата? (ред D2 от талона)
На ред D2 има само звездички... На D1 пише Тойота Рав4
Последно промяна от Serendipity® на 02 Фев 2009 03:22, променено общо 3 пъти.
***

Аватар
jim_beam
Мнения: 2479
Регистриран на: 25 Юли 2007 23:01
Местоположение: Австрия
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 01 Окт 2008 20:30

Kiki написа:...
Честито Джим! Да си ги караш с кеф. Аз си купих "Continental Supersport" 2. С такива взех колата от Германия и много ми хареса поведениета им на пътя. Те са направени за по-спортро шофиране, което ми допада. Малко са шумни, но едното е за сметка на другото.
мерси,аз навъртях на единия комплект вече 20к и са все още като нови.другия си стои чисто нов в мазето.чудя се само дали да не монтирам и едни зимни да си имам,че тук зимата е 6 месеца. dry.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Me4oKyX
Мнения: 2201
Регистриран на: 10 Яну 2007 14:16
Местоположение: Пловдив
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 02 Окт 2008 01:11

jim_beam написа:
Kiki написа:...
Честито Джим! Да си ги караш с кеф. Аз си купих "Continental Supersport" 2. С такива взех колата от Германия и много ми хареса поведениета им на пътя. Те са направени за по-спортро шофиране, което ми допада. Малко са шумни, но едното е за сметка на другото.
мерси,аз навъртях на единия комплект вече 20к и са все още като нови.другия си стои чисто нов в мазето.чудя се само дали да не монтирам и едни зимни да си имам,че тук зимата е 6 месеца. dry.gif
В Зимбабве верно е мнооо студ w00t.gif Те ония верно от студ почти са станали сини .... tooth.gif :cheers:

Аватар
jim_beam
Мнения: 2479
Регистриран на: 25 Юли 2007 23:01
Местоположение: Австрия
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 5 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 02 Окт 2008 20:13

Me4oKyX написа:...В Зимбабве верно е мнооо студ w00t.gif Те ония верно от студ почти са станали сини .... tooth.gif :cheers:

:rock: :rock: :rock:
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Superchief
Мнения: 50
Регистриран на: 26 Юни 2007 23:11
Местоположение: Шумен
Обратна връзка:

Мнение от Superchief » 02 Окт 2008 22:41

jim_beam написа:може да ми честитите новите 17'' с геоландъра,взех 2 комплекта,нови новенички(DOT 2407 2207) за 800€ biggrin.gif е навъртях 600 км и ми отне към 6 часа,но важното е,че човека се оказа точен.за съжаление няма капачки,само комплект гайки,ще видя тук при нас какво ще искат в тойота.но това е бял кахър нали. wink.gif
във всеки случай геоландъра не ми се вижда добър за зимата,затова ще си кача първо blizzak-a с железните джaнти,пък на пролет живот и здраве съм на линия с новите. wink.gif
после ще трябва да разчистя 2 комплекта,но не ми се мисли сега.
голям кеф майна! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Jim, това са супер гадни гуми.. чакам с нетърпение да ги сменя моите, вече съм на 55 хил. км. Проблемите идва при топло време и бързо влизане в завои.. гумата поднася и не държи. С твоят D-CAT това е още по-рисково. Може да имаш някакво предимство от качеството на немският асфалт и липсата на прах по пътя.. но по Бг пътищата се чувствам много несигурен с тази гума.
Грозен ми е и профила на самата гума върху джантата.
Единственото й предимство е че е ИКОНОМИЧНА гума.. но това е за сметка на сцеплението.
Поведението й на мокро също е много лошо.. Не изхръля достатъчно вода и при висока скорост вероятността от аквапланинг е сериозна.. имал съм вече няколко такива случая..
Категорично те съветвам да не я използваш през зимата.. пълно самоубийство.. Geolander-a е много твърда гума.. и голяма пързалка на студен асфалт

Споделям просто личен опит..

Иначе .. постовете ти са чудесни.. съдържателни и конкретни! :thumbsup: Продължавай в същият дух.. :thumbsup:
Be a beauty..Be a beast.. TL be!

Публикувай отговор

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot], Google [Bot] и 70 госта